Judy Garlands tragiska öde

Judy Garland var en av Hollywoods största stjärnor.
Men hennes liv kantades också av tragik.

Judy Garland var Hollywoodstjärnan med den smäktande sångrösten som trollband biobesökarna på 1930-, 40-, 50- och 60-talen. Under sin långa och framgångsrika karriär har hon synts i klassiker som ”Trollkarlen från Oz”, ”Vi mötas i St. Louis”, ”Harvey girls”, ”En stjärna föds”, ”Upp med ridån” med flera. Garland var utan tvekan en av de stora stjärnorna under musikalfilmens guldålder.

Hon växte upp i Grand Rapids, Minnesota, som dotter i en riktig underhållningsfamilj. Pappa Frank drev stadens teater och sågs även då och då sjungandes på scen. Mamma Ethel spelade mer än gärna piano på samma scen. Därmed var grunden lagd för lilla Judy att så småningom erövra världen med sin unika sångröst. Systrarna Mary Jane, Virginia och Judy var också regelbundet medverkande på teatern i unga åldrar. Judy Garland, född Frances, upptäcktes redan i unga tonåren när hon gjorde auditions. Men eftersom hon fortfarande var i skolåldern tvingades hon kombinera film- och skivinspelningar med att studera.

Judy Garland sjöng för sin döende pappa i radio

Men även om Judy Garland – med två Oscarsnomineringar – blev en av sin tids mest uppburna och respekterade stjärnor i rampljuset, kantades hennes liv också av tragiska öden. I november 1935 fick den då 13-åriga Judy höra hur hennes älskade pappa Frank insjukna i hjärnhinneinflammation. Själv skulle hon just genomföra en insjungning i radio, när läkarsamtalet kom.

– Judy visste att hennes far aldrig skulle höra henne igen och hon sjöng för honom, som hon själv formulerade det, och omfamnade låttexten … med en värme som förmodligen aldrig hade gjorts förut, sade Gerald Clarke, författare till ”Get happy: The life of Judy Garland”, enligt Vanity Fair.

Självmordsförsöken som misslyckades

Privat var Judy Garland gift fem gånger. Enligt Los Angeles Times hade alla hennes fyra första äktenskap slutat i skilsmässa och hennes liv beskrevs som ett ”kaos av olyckliga kärleksrelationer”. Hennes tredje make ska enligt tidningen ha berättat att stjärnan försökte ta sitt liv ett 20-tal gånger under de 13 år som de var tillsammans. Själv menade dock Judy Garland att bilden som spreds av henne – stjärnan som ständigt omgavs av tragedi – inte var helt korrekt.
– Jag målas alltid till en mer tragisk figur än jag är. Faktiskt blir jag fruktansvärt uttråkad av mig själv som en tragisk figur, sa hon 1962, enligt LA Times.

Judy Garlands dödsorsak

Judy Garland hittades död av sin make Mickey Deans i London sommaren 1969. Hon blev 47 år. Den officiella dödsorsaken angav som oavsiktlig överdos av barbiturater, ett äldre läkemedel som förr användes mot sömnproblem, ångest och epilepsi.

Efter hennes bortgång hedrades hennes minne av skådespelarkollegan Mickey Rooney.
– Hon var en stor talang och en fantastisk människa. Hon var – är jag säker på – i fred och har hittat den där regnbågen. Jag hoppas åtminstone att hon har det, sade han enligt LA Times.

Garlands dotter, Lorna Luft, har också uttalat sig varmt om sin mor. Hon har skrivit boken ”Me and My Shadows: A family memoir”.

– Min mamma var en fenix som alltid förväntade sig att resa sig igen ur askan efter sin senaste katastrof. Hon hade en mycket stark känsla för vem hon var. Hon hade en känsla av självvärde. Hon älskade att vara Judy Garland. Längtade hon i hemlighet efter att bli Frances Gumm Någonting, hemmafru i Minnesota? Skojar du? Hon skulle ha rymt med en Vaudeville-trupp precis som min farfar gjorde, skrev Luft enligt Vanity Fair.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Angående självmord och psykisk ohälsa. Det går att vara anonym och även en anhörig kan höra av sig till dessa nummer. Var inte rädd för att be om hjälp! 
Om du mår så dåligt att det känns outhärdligt eller du har självmordstankar eller självmordsplaner ska du direkt ta kontakt med en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.
Hjälplinjen, tillfälligt psykologiskt stöd, telefon 0771-22 00 60 alla dagar öppet klockan 13.00-22.00.
Mind Självmordslinjen, chatta på mind.se eller telefon 90101 alla dagar öppet klockan 06.00-24.00.
Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar mellan klockan 14.00-21.00.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.
Jourhavande präst nås via telefon 112 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver veta var du kan söka vård.

LÄS MER: