
Med sin värme och utstrålning blev Beppe Wolgers inte bara en vår tids största underhållare.
Hans talang för skådespeleri, texter och berättelser har gjort att han för evigt har en plats i mångas hjärtan.
Och för sin egen exit ur jordelivet, hade Beppe en alldeles särskild plan och önskan.
Unga som gamla har säkerligen korsat väg med Beppe Wolgers underbara karriär någon gång i sina liv. Oavsett om du fick se ”Beppes godnattstund” under 60- och 70-talet eller växte upp med Beppe som pappa till Pippi Långstrump – så har du säkerligen något minne av denna fantastiska stjärna.
Och han var verkligen en mångsidig underhållare. Poet, textförfattare, revyartist, komiker och skådespelare – vad Beppe än gav sig på var det med hela sitt väsen och kärlek. För när det gällde att beröra och underhålla sin publik, tycktes det finnas oändligt med inspiration från stjärnans håll.
1953 kom debuten när Beppe släppte första boken Jag sjunger i skon. Drygt tio år senare hade han skrivit svenska texter till en annan känd svensk ikon, Monica Zetterlund. Det är nämligen hans översatta textrader som gjorde det möjligt för sångerskan att sjunga tonerna till ”Sakta vi går igenom stan”. Genom åren arbetade de flitigt tillsammans och förblev nära vänner.
Men det finns förstås fler skapelser som är signerade Beppe Wolgers. Han är också upphovsman till berättelsen om ”Dunderklumpen” och förstås huvudperson i SVT:s klassiker ”Beppes godnattstund” som sändes i fem omgångar mellan 1968 och 1974. Där fick vi bland annat möta ett gäng olika färgstarka karaktärer i form av dockor. En av de mest kända replikerna kom från dockan Sigrid som alltid avslutade programmet.
Beppe Wolgers barn, fruar
Beppe höll sig ständigt aktiv med det ena eller andra projektet, men hjärtat fanns alltid hos de han älskade mest: sin familj. Hans första son Tom Wolgers fick Beppe tillsammans med hustrun Inger Grönstedt. Men efter en tid som gifta valde de att gå skilda vägar.
År senare träffade han kärleken på nytt i Kerstin Dunér, och tillsammans fick de barnen Benton, Mats och Camilla Wolgers. De förblev ihop ända fram till Beppes död 1986. Att tillbringa tid med barnen var viktigt för Beppe, likaså att uppfostra dem till fina individer.
– Framförallt försöker jag få dom att tycka om människor. Dom får vara med på resor och när vi har främmande. Dom får ta hem kamrater när vi har folk. Alla ska lära sig samsas ihop. Och så försöker jag låta bli att lura dem. Jag försöker svara på alla deras frågor, sakligt och så rättvist som möjligt. Min fru har samma inställning som jag till barnen. Det är tur. Vi lyckas förstås inte alltid med våra föresatser. Men vi försöker, sa han i en intervju med Aftonbladet 1968.
Fann lugnet i Jämtland
Och familjen hade också en speciell plats de kunde vistas alla vid och njuta av tid tillsammans. För även om han tillbringade en hel del tid i huvudstaden för arbete, fanns det en speciell plats i Beppes hjärta. I Jämtland hade stjärnan gården Öhn där han fick gro växter och skörda i lugn och ro. Det blev en plats där han kunde finna harmoni och inspiration. Men hans flytt till landet gick inte obemärkt förbi. I början undrade många varför en storstadsmänniska skulle flytta dit, men det hade Beppe alltid ett svar på.
– Folk får gärna kalla mig lyxbonde. Men här har jag fått lära mig veta hut. Här vill jag leva resten av mitt liv, sa han till Aftonbladet 1973.
– Det är mycket vanligt att jag hånas. Speciellt i Stockholm har folk fått för sig att jag åker hit bara för att uppleva romantik. Man tycker att jag larvar mig. Men de människorna vet inte vad de talar om.
– Jag flyttade hit för att jag var trött på Stockholm. Som författare är jag inte bunden till någon speciell plats. Öhn upplever jag inte enbart som en del av Sverige. Utan också som en del av världen. För mig är det just nu paradiset på jorden.
Önskan för sin gravsten
Att få tillbringa sina sista dagar i livet på gården ville Beppe få göra. I en intervju med Aftonbladet 1982 fick stjärnan frågan om vad som skulle stå på hans gravsten. Svaret var glasklart.
– Fiat voluntas tua – Tua Lundström. Det betyder ”Ske din vilja”, sa han då.
Eller också kunde det bli en annan blinkning. I en intervju hade Beppe sagt att kanske kunde det bli en bekant replik på graven.
– Jag tror att hennes enda ord kommer att stå på min gravsten: ”Färdig”, hade han sagt till Aftonbladet om karaktären Sigrid.
Vännerna visste inte Beppe Wolgers var sjuk
Och Beppe Wolgers önskan slogs in. Ända fram till sin död fick han tillbringa sina dagar på gården han älskade mest av allt. Och få var beredda på när beskedet kom att en av vår största underhållare någonsin gått ur tiden, endast 57 år gammal.
Den 6 augusti 1986 nåddes landet av det tragiska beskedet att Beppe Wolgers somnat in på Östersunds lasarett. Skådespelaren hade drabbats av ett blödande magsår, och hans liv gick inte att rädda. När vänner och kollegor nåddes av beskedet, kom nyheten som en oerhörd chock.
– Jag fick dödsbeskedet för en halvtimme sedan och känner mig alldeles kall. Vi har inte träffats på ett tag eftersom jag varit på turné och fattar ingenting, sa Monica Zetterlund till Aftonbladet den 7 augusti 1986, dagen efter Beppes död.
Monica berättade varmt om hur det var Beppe som hade fått in henne på den svenska musikscenen, men underbara svenska låttexter. Att förlora en vän efter 30 års vänskap tog hårt.
– Det här är ett oerhört slag. Inom ett år har både Tage Danielsson och Beppe Wolgers gått bort. Jag börjar undra vem jag egentligen har kvar. Jag känner djupt med hans hustru Kerstin och barnen.
Nära vännen och skådespelaren Sven-Bertil Taube var chockad av sorg. Han hade ingen aning om att vännen hade varit så allvarligt sjuk.
– Jag visste inte att Beppe var sjuk. Vi träffades för en tid sedan och då nämnde han ingenting om sin sjukdom. Därför kommer dödsfallet som en chock. Beppe och jag var gamla kamrater och vi arbetade även tillsammans ibland.
Beppe Wolgers sista viloplats
Efter Beppes död valde också hans familj att hedra honom på ett mycket speciellt sätt. Hans dotter Camilla som idag arbetar med konst, har berättat att underhållarens aska spridits nära platsen där han bodde de sista åren av sitt liv. Huruvida om det finns en sten till Beppes minne med hans önskan om citat, förblir hemligt.
– Pappas aska är spridd i Vattudalen så jag ser Vattudalens vatten som en beröringspunkt för att komma honom nära, har dottern Camilla Wolgers tidigare berättat för ÖP.
Och även om det gått nära 40 år sedan Beppe Wolgers död kvarstår minnet av en älskad underhållare. Hans arv i form av musiktexter, filmer och berättelser lever kvar, inte minst hos hans barn. Att få se honom leva vidare i människors hjärtan hjälper även om tomrummet inte är läkt.
– Ja, det har jag väl inte tagit mig igenom än. Även om det är 30 år sedan. Det är en stor saknad i ens liv, att han försvann så tidigt. Det är fint att höra honom och se honom på TV och så, det är inget jag besväras av utan jag blir alltid glad av det, har sonen Benton sagt till SR.
LÄS MER:
- Beppe Wolgers dotter Camilla har vuxit upp – håll i hatten när du får se hur hon ser ut i dag
- Beppe Wolgers son Benton är sin pappa upp i dagen