Niklas Ekstedt om det gästerna inte får se på restaurangen

Niklas Ekstedt är ny jurymedlem i Sveriges Mästerkock men långt ifrån ny på den svenska krogscenen. Nu avslöjar han vad som sker i köket när gästerna inte ser.

Niklas Ekstedt är en av landets mest kända och erfarna kockar. Genom åren har han haft restauranger i allt från London till Stockholm, bland annat Ekstedt som har en stjärna i prestigefyllda Guide Michelin.

Under åren som kock har han också hunnit med en rad tv-program, både på hemmaplan och ute i världen. Bland annat har han varit programledare för tv-serien ”Mat” i SVT samt domare i matprogrammen ”Crazy Delicious” på Netflix och ”MasterChef” i England och Sydafrika.

Niklas Ekstedt om Sveriges Mästerkock

Men det är inte förrän nu, 2025, som han intar rollen som jurymedlem i Sveriges Mästerkock. För Niklas Ekstedt är ”Mästerkock”-uppdraget en dröm som gått i uppfyllelse.
– De har velat få med mig i ”Kockarnas kamp” i tio år. Men jag vill ha semester på sommaren, inte stå i en lada och hacka lök, så jag har tackat nej. Men varje gång de har frågat så har jag kontrat med att jag vill vara med i ”Sveriges mästerkock”, och det har jag verkligen menat, sade han till Aftonbladet inför premiären.

På frågan varför han så gärna ville vara med i Sveriges mästerkock, svarar han:
– Dels att det är ett inarbetat format som alla känner till, man behöver liksom inte uppfinna hjulet på nytt. Och så har jag tittat på många säsonger själv. Men framför allt är det väldigt utvecklande att se folk göra en resa i programmet.

När han får frågan hur han kommer vara som jury, är svaret självklart:
– Jag är bara mig själv. Jag kommer in som kock och som den jag är – en ganska lugn och snäll person som tar mat väldigt seriöst. Och som blir väldigt provocerad när andra människor inte gör det.

Niklas Ekstedt bekännelse

I det fjärde avsnittet av Sveriges Mästerkock ska deltagarna genomföra en sista avgörande tävling. Nålsögat för att bli topp tolv är litet och det pressas alla i rummet.

När deltagarna får i uppgift att göra en emulsionssås blir till och med juryn lite skakiga vilket får Niklas Ekstedt att komma med en bekännelse som ingen är beredd på.
– Det är kul när det är en teknisk utmaning där man själv skulle darrat lite på manchettknappaen, säger Niklas. 

Han tillägger: 
– Även som professionell kock står man ju där i service och bara … fan, nu spricker det. 

LÄS MER: