Sveriges Mästerkock anmält till Granskningsnämnden

I söndagens avsnitt av Sveriges Mästerkock fick deltagarna åkte till västkusten och fiska havskräftor. Nu har en speciell detalj i programmet anmälts till granskningsnämnden.

Den nya höstsäsongen av Sveriges Mästerkock är i full gång. Ett nytt gäng entusiastiska matlagare tävlar nu om den prestigefyllda titeln årets mästerkock samt ett kokbokskontrakt.

I förra veckans avsnitt av ”Sveriges Mästerkock” fick amatörkockarna lämna Stockholm. De begav sig till västkusten för att dels laga mat i Thomas Sjögrens kök på restaurang Signum. Men de fick också åka ut till havs och fiska havskräftor.

I programmet stod det också klart att de skulle få göra sin allra första lagtävling och laga mat på just havskräfta. Men samarbetet gick sådär, i alla fall i det gröna laget där Omar Ramadan och Evelina Collin Reuterfors hade svårt att samarbeta.

Men det var inte bara samarbetet som var kämpigt. När juryn smakade på deras mat nådde inte heller den upp till förväntningarna och de skickades till eliminering.

Efter en hård match i att laga fish’n chips var det till slut Evelina Collin Reuterfors som fick lämna som juryn Mischa Billing, Niklas Ekstedt och Thomas Sjögren valde att skicka hem.

GUIDE: Allt du behöver veta om Sveriges Mästerkock hösten 2025

Tittare vill att Sveriges Mästerkock får böta

Programmet har vid flera tillfällen blivit anmält till granskningsnämnden. Senast rörde det sig om en anmälan om åldersdiskriminering.
”Vid ett tillfälle uttrycker en av programledare (Jury) Mischa Billing att män över en viss ålder inte är lämpade eller förmår att gå långt i tävlingen. Detta är både könsdiskriminerande och åldersdiskriminerande. Således kränkande gentemot såväl deltagare i tävlingen som programmets tittare”, skev tittaren i sin anmälan.

Nu har programmet åter igen blivit anmält, men inte för diskriminering. I stället är det deltagarnas hantering av havskräftor som fått en tittare att reagera kraftigt.
”I programmet kunde man se hur dom skar av stjärtarna på de levande havskräftorna och att främre delen av kroppen med klor och känselspröt fortfarande rörde på sig och hur kräftorna sträckte ut klorna efter att de fått sina stjärtar avskurna”, skriver tittaren till Granskningsnämnden och tillägger:

”Kräftorna låg halva och levande och rörde på sig i skålarna och på faten. Vidare la man också levande kräftor på ett grillgaller och grillade dem levande. Så som jag ser det ska man absolut inte hantera djur på detta sätt om än kräftor. Jag vill se en ordentlig tillrättavisning med dryga böter till följd av denna fruktansvärda hantering”.

LÄS MER:

 

Läs mer om...