Lukas Berglunds ånger efter Sveriges mästerkock

Lukas Berglund kammade hem tredjeplatsen i Sveriges mästerkock.
Nu berättar han för Nöjeslivet om det han hade velat gjort annorlunda i programmet.

Lukas Berglund klev in i Sveriges mästerkock med engagemang, drivkraft och stor kreativitet. Han har vecka efter vecka imponerat på juryn i köket, och lyckades ta sig hela vägen fram till en tredjeplats.

För Nöjeslivet berättar han om hur det gick till när han sökte till programmet.
– Jag såg en annons på Instagram om att de sökte till Sveriges Mästerkock, och jag tänkte, ”Varför inte?” Sådär impulsivt bara. Jag låg hemma efter jobbet och skickade in ansökan, utan att tänka så mycket mer på det. Två veckor senare fick jag ett samtal från någon som jobbade med programmet, precis innan semestern. Jag tyckte att det var både jättekul och läskigt – och så började det, säger han.

Sveriges mästerkock 2025

I sista programmet får han förbereda en rätt till några Årets kock-vinnare, och pulsen var helt klart hög.
– I stort sett var Gävle helvetet på jorden. Det var det psykiskt jobbigaste jag någonsin gjort. Men förutom det tyckte jag att det var ganska kul i ungefär tolv avsnitt. Tills det här… Det här var det vidrigaste och den värsta tävlingen av alla tolv. Att ha fem av Sveriges bästa kockar stå och stirra på en medan man lagar mat och antecknar allt man gör var verkligen jätteläskigt, säger han.
– Det var så läskigt. Verkligen. Det var en sån ära också liksom. Däremot skulle man vilja blåsa dem av stolen och vunnit hela tävlingen.

När han ser tillbaka på sin resa i Sveriges Mästerkock är han glad över upplevelsen.
– Ärligt talat känner jag en otrolig tacksamhet över att ha fått vara en del av det här och allt som har kommit ur Mästerkocken. Det är ju tack vare det jag jobbar med idag, och det har verkligen… ja, alltså det låter så jävla töntigt, men det har verkligen förändrat mitt liv.

Lukas Berglund i Sveriges mästerkock

En sak han hade velat göra om idag är dock viltutmaningen där han skulle tillaga en älgstek.
– Den där älgsteken är traumatisk, så är det bara… Jag kommer aldrig någonsin i hela mitt liv tillaga en älg igen. Så är det bara. Och det var också en sådan sak som var så där, ja men där bet det mig ganska hårt att jag skulle ta allt på volley och vara så jäkla relaxed och cool. Istället för att bara googlat, ringt runt och kollat ”hur fan ska man tillaga en älg” liksom. Jag trodde det var entrecote och att man bara kunde steka på den, men det kunde man ju verkligen inte göra.

I framtiden finns det ett tydligt mål som Lukas har.
– Jag ska vinna Årets kock. Men jag är jävligt långt därifrån. Men en vacker dag ska jag verkligen vinna, säger han.

Vi tycker du är fantastisk, Lukas!
Vad har ni tyckt om årets säsong? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!

LÄS MER

 

Läs mer om...