
Eurovision-veteranen Pekka Heino menar att KAJ redan är vinnare.
Men SVT:s tidigare kommentator pekar nu ut flera risker för gruppen inför den stora finalen på lördag.
I en stor intervju med Nöjeslivet berättar tv-profilen också om sitt nya förslag – som skulle förändra Eurovision i grunden.
– För mig är det inte det viktigaste att vi ska vinna, säger Heino till Nöjeslivet.
Pekka Heino har varit SVT:s kommentator i Eurovision Song Contest under sex omgångar. Han fanns bland annat med i den svenska schlagertrupp som skrev historia 1999, när Charlotte Perrelli vann hela tävlingen med ”Take me to your heaven”. Nuförtiden följer Heino, i dag moderator och konferencier, tävlingen som tv-tittare.
– Ja, jag kommer väl in i det. Jag håller inte på och värmer upp innan så himla mycket så att det var i går kväll (läs i tisdagens semifinal, reds anm) det smällde till. Jag hade lyssnat lite grann på, inte alla låtar, men en del innan. Men jag försöker vara så ”ren” som möjligt så att säga. För det kan bli så dumt. Jag tror England i fjol var så där att man hörde det innan och tänkte, fan vilken bra låt. Men sen kunde inte han leverera live. Och det är ju sånt som ändå avgör. Alltså de allra flesta tittar ju och lyssnar under tävlingen och har inte för-lyssnat så jättemycket, säger Pekka Heino till Nöjeslivet.
Pekka Heino om mötet med KAJ-stjärnan före Eurovision
Hur gick det för KAJ då egentligen i semifinalen?
– Ja, alltså jag kan inte sätta riktigt fingret på vad, men jag fick inte riktigt samma… Men sen är det ju som sagt, det går ju inte att bedöma när man har blivit hjärntvättad med den låten ända sen Mello, både deltävlingen och finalen. Men det var någonting, jag vet inte, men det kanske var ljudet. Alltså, vi tyckte både maken och jag tyckte att det var något. Alltså, ljudet i sändningen var inte optimalt tyckte vi, säger Heino.
Är du en av dem som får rysningar när du hör ”Yksi, kaksi, kolme, sauna”, eller?
– Haha, ja ja ja. Jag älskar fortfarande låten och framför allt så älskar jag KAJ för att de är så sköna och det märks så tydligt på allt de lägger ut på Insta och så där. Det är liksom content content content. Och det syns också att de inser att det här är once in a lifetime. Nu är de på världens topp och surfar på värsta vågen, och gör det mesta möjliga av det. Bara njuter. Och sen är det klart att de jobbar hårt också. Men framför allt att: ’nej nu ska vi liksom krama ur allt vi kan ur det.’ Och de är så väl värda det. För att de är så otroligt sympatiska. De har ju liksom jobbat. Det är så många som trodde först att, vad är det här? En låt, var kommer de ifrån? Jo jo, de har hållit på i tio år och jobbat på, så att det är inga duvungar, säger Pekka Heino.
Har du träffat på dem någon gång?
– Jag har träffat Axel. Han med mustaschen och glasögon. Vi har träffats flera gånger för att han är författare också, så jag har intervjuat honom några gånger. Och alltså den Axel som jag har suttit med på scen och pratat med om hans böcker. Jag kan för mitt liv inte få ihop det med den Axel som står på scen!
Vadå då?
– Nej men alltså, han är ju nu. Han är ju liksom som jag upplever honom, ganska timid och lite försiktig sådär. Och liksom ja, seriös kille. Och jag säger inte att han är oseriös på scen. Sen i och för sig, för varje gång man ser honom göra någonting så tar han ut svängarna mer och mer. Det är väl härligt? Att man kan ha båda sidor.
Risken för Sverige inför finalen
Vad tror du om våra chanser på lördag?
– Ja du, det finns ju alltid en risk när man är så extremt favorittippad som KAJ har varit och kanske fortfarande är, att det kan bli lite backlash. Eller att många, kanske tänker att ’jaja, men det är så många som röstar på dem så jag röstar på någon annan.’ Många gånger har det ju varit superfavoriten som sen i slutändan har vunnit och vunnit stort, säger Pekka Heino.
– Men det finns nog anledning till lite nervositet och spänning. För det är ju så också med Eurovision, att det gäller att ha en låt som är lite grann ensam i sin fålla, så att säga, alltså av typ av låtar. Är det många ballader så kanske en ballad inte går vinner. Eller om det är många lite tokiga nummer som det ju faktiskt är i år, så då kan det hända att de tar ut varandra. Och så just nu i år finns det ju flera låtar som nummer som är väldigt spektakulära. Och KAJ:s nummer är inte spektakulär. Den är rolig, den är fiffig och humoristisk.
– Ja, men du har ju liksom vad var det nu igår så var det ju han som sjöng på italienska, från Estland. Sen var det Australien som kommer med ”Milkshake man” och Finlands skogstokiga bidrag också. Och flera till. Så det finns många.
Att de lite tar ut varandra?
– Kan ju vara så. Kan ju vara så. För nu är det väl så, det har ju alltid funnits tokiga bidrag i Eurovision. Men jag undrar om inte någon sorts rekord i år på att vara så där crazy?
Men med KAJ så kanske vi äntligen kan vinna telefonrösterna?
– Hur menar du?
Vi brukar ofta vara juryfavoriter, men det här med telefonröster brukar vara lite mer skralt. Som när John Lundvik var med och det stod mellan honom och Nederländerna som sen vann stort till slut på grund av tittarnas röster.
– Nej, det kan jag nog tro. Där kan jag nog tro att det skulle inte förvåna mig om om KAJ får mer telefonröster än jury, absolut. Jurygrupperna är ju sammansatta på olika sätt i olika länder. Men där tittar man säkert på andra kvalitéer, säger Heino.
Sverige är favoriter inför Eurovision 2025
Han drar paralleller till Melodifestivalens final, där KAJ var tittarnas favoriter – och ”bara” tvåa hos internationella juryn. Pekka Heino pekar också ut en annan nyckeldetalj som måste vara fördelaktig för KAJ för att slåss om guldet i Basel, nämligen startnumret.
– KAJ gick ju hem hos tittarna och det gick hem hos folket, så det kan ju mycket väl hända att det är samma sak den här gången. Men sen är det ju långt ifrån alla som tittar på semifinalerna. Då beror det ju mycket på finalens sammansättning, i vilken ordning låtarna kommer, var man hamnar i finalfältet så att säga. Vilka låtar som har varit före och efter, säger Pekka Heino.
Efter intervjun genomfördes kan vi konstatera att KAJ startar som nummer 23 av 26 bidrag i den stora finalen.
Pekka Heino vill förändra Eurovision i grunden – oväntade förslaget
Sverige är favorittippade av de flesta spelbolagen inför finalen. Enligt Eurovisionworlds sammanställning har KAJ ungefär 40 procents vinstchans. Blir det verklighet skulle det i så fall innebära att Sverige får arrangera Eurovision Song Contest 2026. Alltså för andra gången på blott tre år.
Har Sverige och SVT råd med ett till Eurovision på så kort tid?
– Antagligen inte. Eller det har de väl antytt att det är dyrt. Jag är ju envis som en åsna och verkligen försöker få någon att lyfta frågan att man borde frikoppla seger och arrangemang. Det behöver inte innebära som det nu har varit i 60 år, att när man vinner så arrangerar man nästa års tävling. Av flera skäl. Dels för att ett land som Sverige. Det går inte att komma ifrån, vi är lite för bra så att det blir lite dyrt i längden att hålla på arrangera finaler hela tiden. Och sen också att, som ju Sverige hade vissa problem i fjol, att de här stora arenorna som det handlar om numera, de bokas ju upp flera år i förväg. Och då i och med att för Eurovision, så behöver man ju ha tillgång till en arena jag tror en månad för att det är förberedelser och sen är det repetitioner och sen är det genomförande och sen ska den rivas. Så att en månad för en stor arena, det är mycket och med bara ett knappt års framförhållning. Så jag tycker det kunde vara istället att man går ut med frågan: jaha, okej, vilka vill arrangera? Och då kanske det är flera länder som inte har vunnit och kanske inte är så sannolika att de kommer att vinna, säger Pekka Heino.
– Det vet man ju inte. Men intresseanmälningar. Sen har man två, tre, kanske fyra års framförhållning på det. ’Okej, då arrangerar ni finalen.’ Sen ska man naturligtvis uppmärksamma förra årets vinnare, men just det här med att en vinst innebär att ’ja, varsågod, här får ni en fet jäkla räkning på det som ni ska arrangera nästa år.’ För även om man får bidrag från EBU, men det kostar en hel del. Sen var det ju en sån sak som säkerhetsarrangemang som har eskalerat enormt jämfört med om man backar tio år. Man måste tänka på risken för protester, attentat och allt möjligt. Det är ju tyvärr sändningen i sig. Sen också att sändningarna börjar ju nästan bli för mycket med det visuella så att säga. Och det är inte gratis, säger Pekka Heino.
Intressant tanke. Lite som ett OS att man låter stafettpinnen gå vidare.
– Ja men faktiskt. För att som sagt, det gick ju an när det när det var en tävling som ägde rum i ett konserthus eller ett TV-hus. Men nu som sagt, är det ju jättearenor, det är semifinaler. Och folk vill ju åka dit och titta. Men som sagt, arenorna står ju inte bara och väntar. ’Oj, vi kanske ska lämna en lucka här i hela maj månad, ifall vi vinner Eurovision.’ Det är inte riktigt så det funkar.
Men vill du att vi ska vinna på lördag?
– För mig är det inte det viktigaste. Jag tycker att KAJ har gjort ett sådant segertåg ändå, så att jag blir själaglad för topp tre eller topp fem. Det betraktar jag som en seger utan att det behöver innebära att Sverige ska arrangera nästa år. Jag ser inget egenvärde i det. Visst, vi är jätteduktiga på att arrangera, men nu är det ju en massa svenskar som är nere i Basel och hjälper till med den här produktionen. Sverige präglar ju tävlingen nästan vartenda år på något sätt ändå. För KAJ:s del, jag såg en rubrik på Dagens Industri att de har ju häcken full hela återstoden av det här året med sin turné och så där. Så att, det är inte som att de behöver en seger för att få flera gig. Det har de redan bokat. Som sagt topp tre, då är jag bara överlycklig!
Fotnot: Finalen av Eurovision 2025 sänds direkt från Basel lördag 17 maj klockan 21.00 i SVT1 och SVT Play.
LÄS MER:
- KAJ klara för Eurovision-finalen – får starka reaktioner
- Så gick det för Milk & Honey som vann Eurovision song contest 1979