 
                                                                                                            Reglerna i ”Sveriges mästerkock” borde ändras. 
Hur deltagarna behandlas skaver att se. 
Det är nu tävlingen börjar på riktigt. Nivån är hög, alla som är kvar i Sveriges mästerkock är där av en anledning. De kan laga mat, de kan tänka kreativt, de kan leverera under press. Och kanske just därför känns det så fel när någon risker att åka ut för att de råkade hamna i fel lag.
I kvällens avsnitt fick två personer lämna efter att deras lag förlorade lagtävlingen. Och visst, jag förstår upplägget. Jag fattar att lagtävlingar handlar om samarbete, kommunikation och stresstålighet. Jag fattar också att det blir bättre tv när tempot är högt och grytorna kokar över både bildligt och bokstavligt. Det är underhållande att se hur personligheter krockar, hur någon tar ledarrollen och hur någon annan tappar greppet.
Sveriges mästerkock 2025
Men vi är för långt inne i tävlingen för att slumpen ska få bestämma ödet. När man nått toppskiktet borde det inte längre handla om lagstrategi, utan om individuell skicklighet. Det är ju Sveriges mästerkock, inte Sveriges bästa lagspelare.
För tänk om någon som egentligen är en svagare kock får fripass bara för att hen hamnade med ett starkt gäng? Och någon som egentligen förtjänar en finalplats tvingas lämna för att hennes lag inte klickade? Det blir godtyckligt, nästan lite orättvist.
Lagtävlingarna fyller sin funktion tidigare i säsongen, de visar hur deltagarna hanterar kaoset i köket. Men nu, när ribban ligger så högt, borde de endast fungera som ett test av samarbete, inte något som leder till eventuell eliminering. För när talangen är så jämn ska det vara smaken på tallriken, inte slumpen i lagindelningen, som avgör.
Vad tänker ni om detta? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!
 
									