
SVT har anmälts till Granskningsnämnden.
Anledningen? Textningen i nyhetssändningarna.
– Textremsorna är väldigt ofta helt uppåt väggarna och obegripliga, skriver anmälaren.
Granskningsnämnden för radio och tv finns till som en service till svenska folket – så att tittarna och lyssnarna ska kunna anmäla program de anser bryta mot gällande regler. På Mediemyndighetens hemsida kan mediekonsumenter själva fylla i sin anmälan. Nu har public service-kanalen SVT hamnat under lupp. Detta efter inslag i nyhetssändningarna.
– Jag vill att granskningsnämnden tittar på textningen av nyhetsprogrammen som tycks textas av AI. Textremsorna är väldigt ofta helt uppåt väggarna och obegripliga, vilket jag anser är samhällsfarligt i rådande samhällssituation när besparingar på tydlighet i nyhetssändningar verkligen känns som att dumheten bedrar visheten. Vänligen se över, skriver personen i sin anmälan till Granskningsnämnden.
Därför låter SVT AI texta nyheterna
På public service-kanalen hänvisar man till att man låtit artificiell intelligens, så kallad AI, ta över delar av textningen.
– SVT kommenterar inga anmälningar till Granskningsnämnden. Gällande kritiken om AI-textning så har Senioren gjort en grundlig artikel om hur AI-textningen går till och varför det blir fel, säger Camilla Hagert, presschef på SVT, till Nöjeslivet.
SVT:s produktions- och teknikdirektör har intervjuats i nämnda intervju, med SPF Seniorernas medlemstidning. Där förklarar han att SVT enligt målen i sändningskraven ska öka sina textade program från 80 till 85 procent under året. Detta samtidigt som direkttextning är resurskrävande – och då har AI fått komma att spela en allt större roll.
– Det finns olika typer av direkttextning. På de lokala nyheter som idag är 21 samtidiga editioner är det fullt AI. Det hade varit väldigt resurskrävande att texta i direktsändningar. Utan det bearbetas med AI och publiceras några minuter i efterhand. Det handlar om minuter. Där är vi reaktiva. Det är samma typ som vi använder på SVT Nyheters tjänst på webben. Då är det en journalist som skickar in sitt inslag till en AI-motor, som sedan korrigeras och publiceras, säger Adde Granberg, är produktions- och teknikdirektör på SVT, till Senioren.
Så textas Rapport
Han förklarar också att ”Rapport” som sänds 19.30 har tre olika typer av direkttextning.
– När programledaren har skrivit manus hämtar man det och publicerar så nära inpå som möjligt. Sen finns det förinspelat material. Finns det tid så har man textat det före och då kommer det som vilket inslag som helst. Och sen finns numera en hybrid utav AI-textning och manuell textning. Ser man dessutom att det är komplicerade namn eller sådant, så går man in till helt manuell textning, säger Granberg till Senioren.
Vad tycker du om detta? Har du reagerat på textningen i SVT:s program? Skriv gärna en kommentar.
LÄS MER:
- TV4 anmäls efter skämtet om Dermot Clemenger
- ”Gift vid första ögonkastet” i SVT 2025: Alla deltagare