TV4:s svar om kockregeln i Sveriges mästerkock

Restauranganställda tävlar i ”Sveriges mästerkock”.
Nu svarar TV4 på hur regelverket ser ut.
Amatörkock-tävlingen kliver nu in i ett avgörande skede.

På söndagen växlar ”Sveriges mästerkock” upp – och kliver in i ett avgörande skede. Då tävlar deltagarna i slutkvalet för sista gången, innan juryn delar ut de åtråvärda topp 12-platserna. Efter söndagens avsnitt kommer alltså de tolv främsta amatörkockarna få tävla vidare i ”Mästerkocks”-köket. Det under överseende av juryn som i höst består av veteranen Mischa Billing samt Niklas Ekstedt och Thomas Sjögren, båda nykomlingar i juryn.

Slutkvalet blir topp 12 i ”Sveriges mästerkock”

Till slut lämnar trion besked till de kvarvarande amatörkockarna, och stämningen lär bli mycket känslosam. I slutkvalet får deltagarna en tekniskt utmanande uppgift – att laga en sås som till varje pris inte får skära sig.

Samtidigt som ”Sveriges mästerkock” är en tävling som ska kora Sveriges bästa amatörkock framkommer det att flera deltagare arbetat i kök. Förra året gick Emanuela Gjinesha, restaurangchef, långt i tävlingen. Dessutom avslöjade Oscar Ohlsén, som blev fyra i fjol, att han arbetat som kock i flera år.
– Det var jag ändå väldigt tydlig med från början, sade Oscar i podden ”Efter Rätten”.

I år framhåller juryn Lukas Berglund, 19, som ett framtidslöfte. Han arbetar som restaurangbiträde till vardags.

Nu ger TV4 svar på hur reglementet ser ut kring amatörkock-tävlingen.
– Reglerna för deltagarna är inte helt absoluta utan alltid subjekt för en individuell bedömning, säger Christer Andersson, exekutiv producent för Sveriges mästerkock, till Nöjeslivet.

Flera deltagare i ”Sveriges mästerkock” i restaurangbranschen

Han berättar att det har varit flera deltagare genom åren som tjänstgjort i restaurangbranschen.
– Vi har nu, och har tidigare haft, flera som jobbar/jobbat på krogen men inte som kock, säger Christer Andersson.

Han poängterar att det är som amatörkockar deltagarna blir bedömda.
– Det är viktigt att deltagarna skall kunna bedömas som amatörkockar. De kan därigenom inte aktivt arbeta som kock i ett varmkök. Vi har tidigare även sagt att man inte får vara färdigt kockutbildad, säger Christer Andersson.

LÄS MER: