
För två år sedan råkade en Robinson-deltagare äta en giftig rot som fick hela hans mun att svullna upp.
Efter händelsen verkar det som att produktionen blivit strängare mot de tävlande – och har infört ett nytt krav.
– Allt som vi skulle äta var vi tvungna att gå och fråga om, säger Josefine Lindgren till Nöjeslivet.
Under vårsäsongen av ”Robinson” 2023 hittade deltagaren Marcus Edensky en rot på ön som han bestämde sig för att tillaga. Han bodde på Påskön och tyckte sig känna igen frukten.
– Jag har planterat den här jättemycket hemma, vi äter den hela tiden, den är jättegod, sa han i programmet.
Robinson-Dennis tunga svullnade upp
Den första att provsmaka roten var lagkamraten Dennis Johansson. Men det deltagarna inte visste då var att det finns två varianter av taroroten –en som är ätbar och en som absolut inte är det. Och tyvärr var det den sistnämnda som Dennis fick i sig.
Dennis tunga svullnade upp och medicinska teamet fick komma till stranden och ge honom en spruta. Det tog sedan fyra dagar innan han hade återhämtat sig och fått tillbaka känseln i tungan.
Robinson-Josefine om nya kravet i ”Robinson”
Efter den regeln verkar dock ”Robinson” har skärpt sina regler vad gäller vad deltagarna får äta och inte. Först och främst hade de tre dagar av genomgångar av risker som finns på Filippinerna, det menar Josefine Lindström från vårsäsongen 2025.
– Innan vi gick in i programmet så var man ju där fem dagar, alltså innan man vart utskickad på öarna, och då hade vi ”risker och farliga djur”-genomgångar.
Men även efter genomgången fanns det strikta regler när det kom till kosten på ön. Deltagarna fick nämligen inte äta man från djungeln – och de inte frågade produktionen först.
– Allt som vi skulle äta var vi tvungna att gå och fråga om, så att vi inte ska stoppa i oss något giftigt.