Omar Ramadans beslut i ”Sveriges mästerkock” var ett genidrag

I ”Sveriges Mästerkock” får deltagaren Omar Ramadan en av de svåraste utmaningarna – att göra en god rätt med vita bönor.
Men det hemliga vapnet han väljer att dra fram är inget mindre än briljant.
Han golvade mig och juryn på det mest hjärtevärmande sättet.

Detta är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Sveriges Mästerkock” bjuder på en lika spännande som stressig tävling att inleda topp-12 avsnitten med. Deltagarna delas in två och två och ska skära ett och ett halvt kilo lök så snabbt som möjligt. Vinnarna av tävlingen får vara först att välja råvara att tillaga i nästa utmaning.

För Omar Ramadan och Lars Öjebrink går tävlingen sämre än de hade hoppats då de hamnar sist av alla och får ta det som blivit kvar på bordet – vita bönor. Men trots den svåra uppgiften får Omar en briljant idé. Han tänker på sin mammas recept och bestämmer sig för att en nordafrikansk tomatgryta med friterade vita bönor, ris och ärtor.

Mischa Billing golvas av Omar mamma-recept

När det är dags att presentera maten för juryn vet duon inte riktigt vad de ska säga om rätten.
– Det är Omars mammas tomat…, säger Lars och Omar tar över:
– Det är en tomatgryta.. med vita bönor och lite mellanöstern-inspirerade smaker.

Men även om Omar och Lars får kritik för hur de valt att presentera rätten kan inte ens Mischa Billing motstå en mammas recept.
– Det är ett ganska tramsigt upplägg, det saknar elegans, det saknar finess.. Men, din mamma, hon är bra på att sätta smaker. Fin kryddning verkligen i tomatsåsen.

Omars drag i ”Sveriges mästerkock” var genialiskt

Och kanske är det just där storheten i matlagning ligger – inte i de mest avancerade teknikerna eller de vackraste uppläggen, utan i rätterna som bär på minnen, känslor och dofter hemifrån.

Omar påminde oss om att ibland kan det enklaste greppet – att lita på sin mammas recept – vara det mest geniala av alla!

LÄS MER: