Sveriges Mästerkock anklagades för djurplågeri – nu svarar TV4

”Sveriges mästerkock” anklagades för djurplågeri och för att sättet de tillagade havskräftor var ”omänskligt”.
Nu väljer kanalen att svara på kritiken.

Det var i vecka 7 i TV4:s ”Sveriges Mästerkock” som deltagarna tillagade havskräftor. Men det många reagerade på var att djuren såg ut att vara levande medan de skars och grillades.

”Omänskligt”

En som kritiserade avsnittet var Lynne Sneddon som är professor i forskningsgruppen Vattenlevande djurs välfärd vid Göteborgs universitet. Till Expressen kallade hon programmets agerande för ”omänskligt”.
– Vad de gjorde i programmet var omänskligt och helt fel sätt att döda djuren. De borde ha blivit dödade på ett så smärtfritt sätt som möjligt innan de tillagades.

Istället menar hon att de borde ha kylt ner kräftorna och stuckit de i huvudet innan tillagning, då hennes forskning visar att de har liknande smärtreceptorer som människor, enligt tidningen.

TV4 svarar på kritiken mot Sveriges Mästerkock

Christer Andersson, producent för Sveriges mästerkock, bemöter nu kritiken.
Han säger att han tar till sig synpunkterna – och förklarar varför kräftorna tillagades på det sätt de gjorde.
”Vi jobbar mycket med hållbarhetsfrågor i ’Sveriges mästerkock’, så som svinn av råvaror, social hållbarhet och även minimalt lidande vid slakt. Professor Sneddon har en bra poäng om att det arbetet också borde expanderas till fisk och skaldjur”, skriver han till tidningen och fortsätter:

”Nedkylningsmetoden är något som vi och restaurangbranschen ibland använder med till exempel hummer. Dock har detta inte än blivit gängse med kräftor eftersom kräftor ofta hanteras i större mängder och sällan hanteras en och en.”

”Vi hoppas att denna diskussion lever vidare och kanske leder till bättre avlivningsmetoder av kräfta bland fiskare, restauranger och tv-program i framtiden.”

LÄS MER: