
Karin Jamil snubblade på målsnöret i Sveriges Mästerkock. Nu berättar hon för Nöjeslivet om de bortklippta scenerna i programmet och om hur hon lever idag.
I hela 14 säsonger har vi fått se hemmakockar ta plats bakom spisarna i Sveriges Mästerkock. Med en stenhård jury och tuffa maträtter på schemat har de under tidspress verkligen fått visa vad de går för.
I hela 12 veckor under våren har tittare åter igen fått se hur passionerade kockar åkt ut en efter en. Men två av de som hållit sig kvar hela vägen till slutet är Matilda Klarqvist och Karin Jamil.
Under onsdagens final var det två tävlingar som deltagarna skulle ta sig igenom och den första tävlingen var det gamla deltagare som satte förutsättningarna för. Hur? Ja, de skulle nämligen bestämma vilka fem råvaror de två finalisterna skulle laga mat på.
När deltagarna valt ut oxfilé, märg, svartkål, tryffel och timjan var det bara för Matilda och Karin att hugga tag i skärbrädor och stekpannor och sätta igång.
Men den lilla anrättning som Karin gjorde var hon inte het nöjd med.
– Nu när det är final så vet man vad man själv tycker är jättebra. Jag tycker det är bra, men inte på den nivån jag hade velat visa idag. Jag såg brister på tallriken och om jag ser dem så är inte jag ensam, säger en tårögd Karin i programmet och tillägger:
– Jag gjorde en lite lösare sås för jag tänkte att allt annat är så tjockt och kompakt. Smaken var god, men jag är lite osäker på såsens konsistens.
Och just såsen reagerade även juryn på.
– Jag hade faktiskt valt att göra den lite lite tjockare och tätare, säger Tommy.
Trots en lite tunnare sås klargjorde juryn att det var mycket jämnt mellan Karin och Matilda efter den första tävlingen. Men, Matilda låg snäppet före.
Karin Jamils om relationen till Matilda Klarqvist
När det var dags för tävling två fick deltagarna fria tyglar att laga valfri förrätt och huvudrätt och till hjälp fick dem en assistent i form av sina gamla motståndare. Karin gjorde fullträff efter fullträff i andra ronden och juryn sa att det var ”outstanding”. Men även om Karin är en stjärna i köket är det motståndaren Matilda som till slut kammar hem vinsten.
Förlusten blev påtaglig för Karin, men hon tror inte att hon hade kunnat göra så mycket annorlunda.
– Jag tyckte ju inte såsen blev bra. Men även om den hade blivit bra så … Alltså, så här … Klart det har med maten att göra, men det handlar nog också om hur man kan förvalta Sveriges mästerkock-titeln, säger Karin till Nöjeslivet och tillägger:
– Då står det mellan en person som har ett heltidsjobb som läkare och chockad själv över att vara där eller en tjej som inte har ett jobb, säger att hon hittat sig själv i programmet, älskar att vara där och när nån säger att det inte var så gott så säger hon ”Jo det var det visst”. Därför blir jag så glad att det var just Matilda som vann. Jag beundrar henne så mycket.
Även om Karin är glad och stolt över sin prestation i tävlingen sticker hon inte under stolen med att det var en mycket påfrestande utmaning.
– Det var väldigt långa dagar. Ett halvt avsnitt kunde spelas in mellan 08.00 till 19.00 på kvällen och sedan upp och göra elimineringen dagen efter. Hemma hos Camilla Läckberg var vi från 08-23.00 på kvällen. Enda gångerna vi var lediga var på helgerna och då gjorde jag ingenting annat än att plugga på och laga ännu mer mat. Det tar extremt mycket kraft att vara i elimineringar hela tiden, inte hinna vila och det fanns ingenting man kunde styra , säger Karin till Nöjeslivet och tillägger:
– Men även om det var tufft och konstigt så kommer jag ha älskat att jag gjorde det här. Jag satsade allt.
Scenerna som klipptes bort i Sveriges Mästerkock
Men även om det är långa och intensiva dagar kan det snabbt ta slut. Livets stora drömmar tar slut samma sekund man åker ut.
– Ettan fångas upp direkt med väldigt mycket ansvar och går från en stressig miljö till en annan då man ska leverera en kokbok på en månad. Du är helt finalslut såklart men en snäll förläggare plockar upp dig och styr dig, säger Karin.
Men annat blir det för deltagare som åker ut.
– Jag tror alla som åker ut känner så, inte bara den som kommer tvåa. Många har ju sagt upp sig från jobbet och vill byta karriär och har inget att gå tillbaka till. Jag är glad att jag hade mina trygga rutiner att gå tillbaka till när allt var kaos känslomässigt.
Enligt Karin umgås deltagarna fortfarande tätt med varandra, men juryn har de ingen kontakt med.
– Det har vi aldrig haft. Under inspelningarna har vi deltagare en lounge som vi sitter i när vi har en paus och juryn sitter i en annan. Det är väl i köken, när vi lagar mat som vi träffar dem. Då kan vi snickesnacka lite och då märker man ju också vem man har kemi med. Men allt det kommer ju inte med, säger Karin.
Karin Jamils liv efter Sveriges Mästerkock
Karin jobbar kvar som läkare men drömmer fortfarande om att kunna kombinera läkaryrket med maten.
– Jag smider lite planer. Jag vill kunna jobba med mat och lära ut mat, jag måste bara hitta hur det ska gå till.
LÄS MER:
- Sveriges Mästerkock-Oscar har jobbat flera år som kock
- Tommy Myllymäki om relationen med ”Mästerkock”-juryn