Kevin Saritas beteende i Robinson skaver

Kevin Saritas gråter när han och vännerna serveras en skaldjursplatå i Robinson. Man kanske kan tro att det är av lycka. Men deltagaren är i själva verket besviken. När jag hör hans förklaring till tårarna, då går topplocket.

Detta är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Robinson 2025 har bjudit på en hel del dramatik. Det har varit högljudda bråk, hemlängtan, stora tårar och hugg i ryggen. Det är som det brukar helt enkelt. 

I tisdagens avsnitt var det Ania Mierzejewska och Ebba Feldhoff som kammade hem vinsten att få dela en skaldjurslunch ihop. Priset visar sig senare innebära att de också får bjuda med sig några av sina kamrater att dela härligheterna med. Men, även om de får möjligheten att bjuda in några av sina vänner gör dem också det med en risk. 

Efter en kort överläggning väljer Ania och Ebba att ta med sina allierade, nämligen  deltagarna i forna lag syd

Kevin Saritas tårar över skaldjuren

Väl framme vid lunchen möts deltagarna av en överdådig skaldjursplatå. Det är humrar i överflöd, räkor, krabbor, musslor. Aioli i mängder och bröd. 
– Det är den sjukaste, sjukaste, sjukaste skaldjursplatån, utbrister Charlie Beskow.

Servitören langar upp hummer efter hummer på deltagarnas tallrikar och de beskriver hur de känns som att de nu befinner sig i himmelriket. Alla utom Kevin Saritas

När de andra slafsar och sörplar på skaldjuren sitter han och tuggar på en brödbit. Kevin förklarar i samma veva att han inte äter skaldjur då det smakar ”för fiskigt” för honom.
– Grejen är att jag inte gillar skaldjur, det är inte konstigt. Men jag trodde inte att det skulle vara så jobbigt att behöva sitta bredvid och själv bara äta några brödskivor, säger Kevin med tårar som rinner ned för kinderna.

Han fortsätter: 
– Om det bara hade kunnat vara kyckling, någonting som jag gillar liksom. Då hade vi alla kunna äta tillsammans och alla hade varit mätta.

Tävling i klagande

Att medverka i Robinson är långt ifrån en enkel upplevelse, det är ett brutalt test på både kropp och psyke. Deltagarna ställs inför en rad oförutsägbara utmaningar. Men det är inte bara de yttre förhållandena som är svåra att uthärda – den verkliga fienden är hungern. Den gnagande känslan av tom mage blir mer och mer påtaglig för varje dag som går.

Vid det här laget i Robinson har deltagarna inte fått i sig mer än ris, kassava och kanske på sin höjd ett gäng musslor som någon modig hittat vid strandkanten då och då. En och annan kanske fått smaka på en belöning. Men absolut ingen i tävlingen går mätt vid det här laget.

Genom åren har vi fått se folk vara så hungriga att de stoppar saker i munnen som skulle få många av oss att rysa av obehag. Folk har varit så desperata att de inte tvekat att käka varken sniglar eller tusenfotingar. Därför kryper det i kroppen på mig att höra Kevin klaga på den buffé av mat som faktiskt dukas upp åt honom. Allvarligt? Här sitter han med med mängder av mat framför sig,  den innehåller kanske skaldjur som han inte gillar. Men han serveras också bröd och smör som många suktat efter i veckor. Du har alltså fått i dig mer mat än de flesta på den där stranden idag. 

Det här klagandet är för övrigt en del av ett större problem den här säsongen. Deltagarna har blivit så otroligt gnälliga och mesiga. Förr handlade det om att vara tacksam för vad man fick – om det så var en mussla vid strandkanten eller en märklig fisk som fastnat i nätet. Men inte heller det har deltagarna i årets säsong mäktat med. Trots att de fick nät att fiska med var det för jobbigt för dem och de röstade ut den enda person som lade manken till att försöka fånga lite mat till laget. Varför? Det var jobbigt med någon som ville fixa käk när resten ville sola. 

Den här säsongen verkar varje liten sak vara anledning till att gnälla. ”Jag gillar inte det här.” ”Det här smakar inte gott”. Det här är inte längre en tävling om styrka eller uthållighet – det känns ärligt talat bara som en tävling i vem som kan klaga mest över minsta lilla. Och när man hör kommentarer som Kevins, då går topplocket. 

LÄS MER:


 

Läs mer om...