Nya historiska tävlingen i ”Sveriges Mästerkock”

Sveriges mästerkock rullar på som vanligt.
Samma visa varje gång i hela 14 års tid.
Men i söndagens avsnitt kommer en välkommen förändring och för det har vi Niklas Ekstedt att tacka.

Detta är en kommenterande text. Åsikterna är skribentens egna.

Sveriges Mästerkock sändes för första gången i Sverige den 12 januari 2011 i TV4. Därefter har flera säsonger flugit förbi, mängder av goda maträtter lagats i rutan och både skratt och tårar fått ta plats i programmet.

Hittills har det mesta sett likadant ut år in och år ut.I jämförelse med Masterchef i andra länder är den svenska versionen en riktig mellanmjölks-variant. Men under 2025 har programmet fått några små förändringar.

I år har programmet bland annat berikats med dubbelsäsonger – en på våren och en på hösten. Men det är inte bara det som är nytt. Under denna höstsäsong är det en ny jury bestående av Mischa Billing, Niklas Ekstedt och Thomas Sjögren. En trio som med sin blotta närvaro i programmet blåser lite liv i konceptet igen.

Nytt historiskt moment i ”Sveriges Mästerkock”

I söndagens avsnitt dök det upp ytterligare en nyhet i programmet. Detta när amatörkockarna chockades med ett helt nytt moment.

I den första ronden fick matlagarna i uppgift att tillaga en rätt som visade vilka de är som matlagare. Rätten skulle också kunna platsa i deras framtida kockböcker.

Efter att ha lagat med med stor passion gick de bättre för vissa än andra. Men den här gången var det inte de som gjort sämst ifrån sig som fick göra upp i eliminering. I stället var det de som det hade gått sämst för som fick gå upp på balkongen.

Detta ledde till förvirring då de på balkongen var medvetna om att de fått den skarpaste kritiken.

Niklas Ekstedts invit

Men allt var enligt plan och juryn berättar att de amatörkockar som det gått bäst för ska få en alldeles unik möjlighet.
– Nu kommer ni få kämpa om ett riktigt ärofyllt pris. För första gången i Sveriges mästerkockshistoria kommer ni få en chans att öppna en dörr som går rakt in i Michelinkrögarnas värld. Priset som ni tävlar om är att skapa och sätta upp en rätt på en internationellt prisbelönt stjärnkrog. Jag pratar om restaurang Ekstedts, förklarar Mischa i programmet.

Matlagarna lyser upp när de får höra om vad de nu ska tävla om och det med all rätt. Att få sin rätt på Ekstedts kan många bara drömma om.

Men tävlingen hinner knappt börja innan Niklas Ekstedt börjar tvivla. Varför har ingen gjort det här förut? Hans tvivel fick även mig att fundera. Det här är ju faktiskt inte bara en välkommen nyhet i programmet (om än lite tidig) – utan också en subtil pik bakåt eller? Har nivån aldrig varit så hög som i år, eller har tidigare jurymedlemmar bara varit fega?

Oavsett varför förändringen kom just nu förtjänar Niklas Ekstedt ett tack. Att öppna upp dörren till sin prisbelönta restaurang är inte bara generöst, det sätter en helt ny ribba för hela programmet.

LÄS MER: