
Vi har bara börjat årets säsong av ”Sveriges mästerkock” och det har redan bjudits på känslosvall.
Årets deltagare kämpar för att visa att just de ska ta sig hela vägen till topp 12. Men vissa har en strategi som jag inte förstår hur de någonsin trodde att de skulle leda till en vinst i framtiden.
Detta är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.
Jag ska erkänna att jag bävar alltid inför att se den svenska ”Mästerkocken”. Programmet har sänts i flera länder runt om i världen, men enligt mig får den svenska versionen alltid att blekna. Allt för ofta är den svenska juryn för rädda för att trampa snett och vara för hårda – och helt ärligt det är precis det som de tävlande alltid behöver få höra. De behöver få en inblick i den verklighet de ska kliva in i när de har släppt sina förkläden och de ska gå ut i arbetslivet, förhoppningsvis med en del meriter från programmet.
Det är också därför jag föredrar att se andra länders versioner. Juryn vågar sticka ut och säga precis som det är, inga krusiduller och inget onödigt tjafs. För att lyckas måste du veta exakt vad som förväntas av dig i framtiden, och det blir omöjligt om du knappt får någon feedback.
LÄS MER: Allt du behöver veta om Sveriges Mästerkock hösten 2025
Ny jury i Sveriges mästerkock 2025
Så när jag skulle bänka mig framför höstens säsong var mina förväntningar noll. Visserligen är det en helt ny trio som står i juryn, någonting som verkligen är uppfriskande. Sommelièren Mischa Billing och stjärnkockarna Thomas Sjögren och Niklas Ekstedt är ett välkommet tillskott till den annars tråkiga svenska underhållningsprogrammet.
För visst ska även ett matprogram som ”Sveriges mästerkock” underhålla. Maten ska fängsla tittarna och inte få mig att greppa efter fjärrkontrollen, och hittills tycker jag att trion faktiskt får mig att stanna upp och njuta.
Bland de tävlande finns den blandningen som man som tittare vill se. Det är blandade åldrar, erfarenheter och förstås massor av passion och kreativitet i köken. Men redan innan tävlingen har dragit igång på allvar och juryn väljer ut topp 12, förstår jag inte hur vissa tävlande egentligen tänkte.
Simon Svensson får lämna Sveriges mästerkock
Simon Svensson tog juryn med storm när han klev in och gjorde sin audition. Stjärntrion såg leendes på hur han med stort självförtroende lovade att han skulle visa mycket mer om han fick chansen. Han fick den och skickades vidare till det stora avgörandet där flera moment ska leda till att topp 12 väljs ut.
Den chansen är det många som säkerligen skulle törsta efter. Men när Simon får gå vidare tar han an en strategi som är helt oförståeligt enligt mig. Han väljer att hålla tillbaka.
– Min nivå idag sätter jag högre än innan men jag kommer inte att ge juryn allt. De ska vara nyfikna på mig och vilja ha kvar mig i tävlingen. Av den anledningen, att se vad jag har mer att erbjuda, säger han i en synk.
Juryns avsked är helt rätt
Jag förstår inte alls hur denna strategi skulle ha gett honom en chans att få fortsätta tävlingen. Att Simon inte vill ge allt förstår jag till viss del, att han vill ha några ess i ärmen. Men att bara ge 60-70 procent är ingenting att chansa på när man ser de övriga tävlanden.
Om han och andra som kör samma strategi hade tittat sig runt om i rummet hade de sett att det finns så enormt mycket potential. Att gå från 40 personer till 12, är ett rejält bortskrap av deltagare som inte får en till chans. Men trots det chansar han, för vadå?
När han sedan får lämna sitt förkläde är jag glad att juryn sa att hans resa var slut. Om du är med i en tävling måste du satsa allt eller inget. Kanske är det en strategi som Simon i dag ångrar, det skulle jag åtminstone om jag hade gjort samma snedsteg.